DN På stan 010809

Som om Nelson Mandela

kunde spela

Av Magnus Säll

Det afrikanska hjärtat i Sverige finns i - Götet. Den sydafrikanska stjärnan Vusi Mahlasela från Pretoria samarbetar på sitt nya album med göteborgska sjumannabandet Jive Connection.
Det är en märklig resa, ett märkligt samarbete, ett märkligt album.
Musikerna i bandet har slipat sitt uttryck i band som Simbi, Amani, Son Entero - den gemensamma nämnaren stavas rytm - och Mahlasela har fem album i ryggen, två grammisar och det har sagts att vore Nelson Mandela musiker skulle han låta som Mahlasela. Och de stora orden har täckning, ett av Mahlaselas album heter "Wisdom of forgiveness" och hans musik är värmande, livserfaren, klok utan att bli förnumstig.

Här sammanfattas åtta års samarbete som bland annat inneburit tolv turnéer, såväl i Sverige som Sydafrika.
De har tagit hjälp av Torsten Larsson som tidigare producerat bland annat Soundtrack of Our Lives. Bakgrunden i röjiga Stonefunkers märks när han betonar bas och trummor så att det dundrar i högtalarna. Ibland önskar jag han skulle skippa funken och i stället ytterligare lyfta fram Vusis mjuka, fjäderlätta uttryck. Mahlasela har en distinkt, hes röst som vill skjuta i väg högt, högt, nästan i falsett. Kraft är inte detsamma som hög volym, och han är en stor sångare hur man än mäter.
Sammantaget är ändå "Special delivery" fylld av sprittande sydafrikansk kåkstadsgroove, stötig soul och slirig orgeljazz. Men allra helst ska Jive Connection & Vusi Mahlasela upplevas live.

Samspelta Jive Connection

JIVE CONNECTION & VUSI MAHLASELA
Nefertiti 2001-08-15

Bara någon timme tidigare, på Råsundastadion, hade det sydafrikanska landslaget åkt på rejält däng av Sverige. Men det var inget som tycktes bekymra Vusi Mahlasela, från Sydafrika just. Här spelade alla på samma planhalva, inte bara det knappa fotbollslaget av musiker uppe på scen, utan också hela den böljande publiken. Öppet mål mest hela tiden, så att säga.
Nå, göteborgska Jive Connection firade albumrelease med stor familjefest. Åtminstone kändes det så, för plötsligt kom de på att någon fyllde år och improviserade en happy birthday eller så fick de syn på någon samarbetspartner som självklart måste upp på scen.
Annars handlar det av naturliga skäl väldigt mycket om Vusi Mahlasela, en skinande svart sol i saffransgul särk, som imponerar med sin magnifika röst och dess kombination av akrobatisk precision, innerlig känsla och spänstig utlevelse. Kontrasten mot hans minst sagt tafatta mellansnack ingjöt snarare än mer kraft i sången.
Samtidigt känns Vusis affischnamnskaraktär lite orättvis, för intill honom finns ju en minst lika bedårande man, nämligen sångaren, dansaren och pinnslagaren Norman Zulu. Visst, hans funktion må vara mer av understöd åt Vusi, men hans uppenbarelse är minst lika förförisk.
Musikaliskt är Jive Connection knappast unika, men rejält kompetenta och samspelta. Vi pratar afrofunk med dragningar ibland åt reggae, ibland åt soul, ibland - och det här jag gillar mest - åt mer dansant funk, stunderna när de tillåter sig att i långa instrumentala partier bara ge sig hän åt rytmerna.
Och när de två timslånga seten, f'låt halvlekarna, var till ända var det inte bara gänget i Jive Connection som såg ut som om de just vunnit en svettig fotbollsmatch.


Publicerad 2001-08-17
PATRIK LINDGREN

JIVE CONNECTION & VUSI MAHLASELA
Special Delivery

(Helikopter/Border 2001)

Att någonting så lätt och luftigt kan vara så muskulöst och starkt. Vusi Mahlaselas sång är både en sydafrikansk fjäril och tuff som ett lejon : Ljus, mjuk och spröd. Synd då att producenten Torsten Larsson (Soundtrack Of Our Lives, Stonefunkers) poängterat tyngden - spikat fast trummor och bas i marken och försökt flytta musiken från Pretoria till New York - istället för låta fjärilen flyga fritt.
Men kanske är jag onödigt snål och gnällig. Efter åtta års samarbete är göteborgsbandet Jive Connection (dessutom elgitarr, klaviaturer, blås) samspelta både med sig själva och sydafrikanen Mahlasela. Dessutom utnämner jag honom till en av de bästa och mest träffsäkra sångare - prick i hjärtat - jag hört.


Publicerad 2001-08-16
bengt erikson

Tillbaks till jive connections sida

Tillbaks till Helikopters hemsida