elmer : tar
Musik är en illusion,
i sina bästa stunder blir den en beröring i vårt inre,
en bild av våra minnen och våra drömmar.

P&C 1998 Helikopter records / Rotor Musik Publ.

Att göra en platta är många gånger ett stort och komplicerat arbete. Det krävs både tekniska och konstnärliga ansträngningar och mycket tålamod. Självsuggession, förmågan att försätta sig i rätt stämning eller att inombords skapa bilder som med text och ton blir synbara för lyssnaren är en viktig tillgång. Små detaljer länkas samman och bygger en helhet. Det är som att göra film; tagning på tagning, små förändring-ar, ett oändligt slipande av detaljer som ännu inte fallit på plats. Man lyssnar oerhört mycket. Man lyssnar hemma, man lyssnar i studion, till och med när man sover. Fel upptäcks; nånting i instrumenteringen, det är fel på beatet, fel tonart, en gitarr är falsk, den här sångmelodin fungerar inte... Nytt försök, nya idéer, mer närvaro, lyssna igen... Till slut sitter det, allt känns rätt, inga detaljer som stör. Puh!

Ibland hjälper det att ge arbetet ramar för att hålla ihop alla idéer. Elmer lade tidigt fast att det måste låta live, inte studio: "Det skall låta som om vi stod och spelade rakt upp och ner, utan pålägg eller studioeffekter." Det enkla och nakna är många gånger väldigt svårt att få fram. Det finns så att säga inga kulisser att gömma sig bakom eller sammetsdraperier att blända publiken med. Anslag och timing måste sitta. Allt måste trimmas samman.

Arbetet med CD:n Tar har kommit till genom denna process. Det har varit en lång resa som faktiskt startade för ca 4 år sen då sångaren och gitarristen Niklas Blomquist och basisten Jonas Hagberg träffade Martin Berntsson under en studioinspelning. Gemensamma beröringspunkter och intresset för Country, Folk och Singer-Songwriter blev avgörande när man startade "Sons of Elmer". Ett flertal inspel-ningar gjordes, såväl akustiska som med elektrisk gitarrcombo. För 1½ år sen kom Glenn Halvarsson med på trummor och namnet Elmer slogs fast. En singel, Abigail / 7 Bridges, gavs ut på Helikopter Records hösten 1997. Mottagandet från radioproducenter och musikjournalister var positivt vilket motiverade och inspirer-ade Elmer att skriva mer musik och utveckla sin stil. Nya låtar gjordes och äldre material bearbetades och tillsammans med producenten Sven Jansson började man planera för denna CD-debut.

New Country kan man kalla Elmers musik om man vill. Men varför då göra ursprungligen nordamerikansk musik på andra sidan halvklotet här uppe i vår kalla nord? Tja, frågan om musikgenrers hemvist och gränsdragningen på kulturkartan kan vara en nog så givande diskussion, men det viktigaste är känslan som förenar människor. Kärleken, smärtan och sorgen är universell och finns hos alla, oavsett natio-nalitet. Niklas sångröst passar väldigt bra för denna genre och är som gjord för att sjunga avskalade och nakna låtar. Det var sent i processen som han hittade fram till det här uttrycket. Detta har å andra sidan gjort de lugna låtarna till mycket viktiga inslag på skivan och inte utfyllnadsmaterial mellan upptempolåtarna, som annars är så vanligt förekommande.

Helikopter ber att få presentera Elmers debut CD "Tar". Mycket nöje!

Elmer "Tar" HELCD-32

I butik: 1 december

Distribution: Border


Elmer Hemsida

"Tar"
HELCD-32
p&© 1998
Helikopter / Rotor Musik

Distribution:

Border

Beställning:
Boxman


Cover and sleeve design: Daniel Jakobsson
Photo: Martin Norrlind
Tracks:

1. Storm
2. Sluggard
3. Twister
4. For Keeps
5. Dirt
6. Trigger
7. Narrow Trail
8. Burn
9. Screwed
10. Sparks
11. Tar

All lyrics by: Niklas Blomkvist

All music by: Elmer

senaast uppdaterad1999-08-16
helikopter@helikopterrecords.com