Wish Historia


Wish historia är som de flesta bands -en krokig väg mot en lyckosam popkarriär: Som blinkande trafikljus vid vägkanten står där viktiga händelser som nästan på ett slumpartat sätt fått stor betydelse för den fortsatta färden. Men låt oss ta det från början....

Bengt Johansson bestämde sig för att starta ett band för snart 7 år sedan. Tillsammans med goda vänner skulle här göras bra musik. Men som så ofta var ambitionsnivån blandad och en hel del medlemmar kom och gick. Efter tre år av olika laguppställningar hittade bandet sin form. Man hittade också ett namn: "Wonderland". Hösten -93 fick Helikopter Records höra några av bandets låtar och tände direkt. Sagt och gjort en debut-CD påbörjades. Och tillsammans med producenten Sven Jansson började låtarna ta form. På uppmaning från bolaget tog man god tid på sig, närmare bestämt 9 månader. Vad som kom upp under den här tiden var att namnet "Wonderland" var omöjligt att använda. Under en bilresa till en videoinspelning i Gamleby kläckte så bandets förre keyboardist Henrik Selin ett nytt namn: "Wish". Lyckan var stor.

Debut-CD:n Wish fick mycket bra mottagande i svensk press. Ett flertal namnkunniga journalister berömde storligen denna debut och utropade Wish till en av 1995 års bästa popdebutanter. Att radiokanaler i hela Skandinavien tog Wish till sina hjärtan och spelade i stort sett allt från plattan gjorde inte saken sämre. Man etablerade sig på ett 50 tal radiostationer i Norge, blev "Ugends uundgåelige" i Danmarks P3. I maj släppte man första singeln "Wonderland" och fick licensavtal med Irland och lite senare med Japan. I Irland var det bolaget Danceline records som blev förälskade i Wish musik vilket resulterade i ett femtal playlistplaceringar och en hel del press. I Japan var det förlaget Fujipacific Music Inc. som kontaktade Helikopter om en licensutgivning på det Japanska skivbolaget Edoya Records. Man gav ut låtarna "Snowflakes" och "Fool for love" på en samlings-CD kallad Swedish Sweets som sålde i ca 10 000 ex . Lite senare gav man ut hela debutalbumet vilket har sålt i ca 3 000 ex . November -95 släppteHelikopter så singeln "Snowflakes" här hemma. Den gick direkt in som utmanare på Trackslistan och lite senare gick den in på Z-TV Toppen som den låg på i 8 veckor (rekord i Toppens historia), med en fjärdeplacering som bäst . STV Växjö engagerade Wish för ett av sina sista program februari -96 och bandet spelade två låtar och gjorde intervjuer. Programmet blev mycket uppskattat.

Under våren -96 spelade man in en ny platta. I juni släpptes singeln "Sundrops" som kanske är Wish största framgång hittils. Videon gick rakt in på Z-TV playlist och till och med MTV Europe visade videon. Den 30 augusti släpptes så Temporary love & hate, en mycket stark och mogen uppföljare till debuten. Bengt Johanssons låtskrivartalang närmar sig här det fulländade och Anja Rynes sång är oemotståndlig. CD:n är idag Helikopters och Wishs största försäljningsframgång så långt. Vid årsskiftet släpptes så andra singeln från albumet, "Citylights", som bl a gick in som utmanare på Trackslistan. Under hösten startades förhandlingar med ett tyskt skivbolag om licensutgivning i GAS-länderna. Förhandlingarna med Tyskland blev klara nu under våren och Wish gjorde en turné för en månad sedan i de tyska storstäderna Berlin, Hamburg, München, Köln m fl... Mottagandet var mycket positivt och tysk press hyllar CD:n Temporary love & hate. Sundrops gick direkt in på playlist på de största radiosyndikaten och videon breakade på RTL:s videolista (en av Tysklands största musikTV-kanaler). I juli släppte man Wish andra singel i Tyskland "In Love".

Spännande fortsättning följer.....Back ( Till Wish's huvudsida)